2GOOD4U
2GOOD4U 1.6 Server's iP
cs.ko.tl:27015 Dust2
cs.ko.tl:27016 Aim
cs.ko.tl:27017 Awp
cs.ko.tl:27018 Italy2
cs.ko.tl:27019 5on5 #1

Ако Ви "LAG"-и . Урок за това как да си намалим ЛАГ-а .

Go down

Важна тема Ако Ви "LAG"-и . Урок за това как да си намалим ЛАГ-а .

Писане by HarkoMaHu* on Нед Фев 07, 2010 10:13 pm

Има много неща , които могат да причинят така нареченият "лаг" . Проблемите могат да бъдат свързани само със сървъра , със вашата машина , със връзката помежду ви или комплекс от някои от тези неща . Ще напиша темата като за начинаещи , за да ме разберат възможно най-много хора .

За да определите къде е проблема , може да пробвате някои неща , като например ...

Напишете cl_showfps 1 в конзолата . Така ще видите fps (броя фреймове в секунда) , с които се обработва в момента информацията във вашата видео карта . Принципно индикации над 90 , 95 се считат за приемливи и добри за игра , но такива под 60 вече са индикатор за това че системата ви е натоварена на определено ниво (видео карта , процесор , памет , хард диск) . Рядко се случва .. но все пак се случва , проблема да е свързан с частична несъвместимост на текущите видео драйвери със енджина на играта , което естествено води до намаляване на fps . Този проблем най-често се изразява точно при случая с флашките и димките . Друго , което може да пробвате е да напишете net_graph 3 в конзолата . Това , което се вижда е връзката ви със сървъра (пропуснати пакети от сървъра към вас или иначе казано - loss , както и choke - което е за пакетите които сървъра не е получил от вас) . Ако loss-а Ви приема стойности над "0"-нула , това означава че връзката Ви към сървъра не е добра и се губят пакети "по трасето" . Двете променливи , които определят връзките са cl_cmdrate 101 and rate 9999 (дал съм ги с максималните им стойности) . Както казах по-рано choke-а е за пакетите които сървъра не е получил от Вас . За да намалите choke-а си намалявайте стойноста на тази команда "cl_cmdrate" и увеличавайте на тази "rate" , докато проблема не бъде отстранен . Препоръчителните им стойности са : "cl_cmdrate" - 101 | "rate" - 25000 . Колкото по-голяма стойност има cl_cmdrate , толкова по-често вашата машина "казва" на сървъра "какво правите" . Докато , когато имате висок loss , това означава че пакети се губят "по трасето" ОТ сървъра КЪМ вашата машина . В такъв случай намалете стойноста на "rate" . Толкова за командите засега . Следва да погледнете по време на лаг дали ping-а Ви не се увеличава . Да уточним обаче каква е всъщност разликата между ping и latency , защото доста често биват бъркани .. дори и от админи на сървъри . Ping-а е времето , за което определен брой пакети информация отиват до сървъра и се връщат до машината Ви . Latency-то е времето , за което определен брой пакети информация биват "приготвени за изпращане" и изпращани до сървъра или до друг компютър . Или иначе казано .. ping-а се използва за да се определи latency-то . А , сега да поговорим за стойностите на следните команди :
- cl_updaterate - Колко често твоят къмпютър , пита сървъра за позициите* на играчите в секунда (по default е 20 , но ако имате добра интернет връзка ви препоръчвам да е над 80) .
- cl_cmdrate - Колко пъти в секунда твоят къмпютър изпраща твоята позиция* към сървъра в секунда (по default е 30 , но при добра интернет връзка е добре да е над 80) .
- rate - Максимума bytes per second , които може да приемете . Препоръчителни са стойности над 18000 , за да нямате choke .
*под "позиция" и "позиции" да се разбира "текущо състояние и местоположение" . Това включва с какво оръжие сте , дали стреляте , дали сте клекнали и т.н. .
Дотук със командите , какво означават и какви стойности могат да приемат . След малко пак .
Това , за което ще поговорим сега са настройките на вашата видео карта . Тъй като няма как да обхвана всички видове ще говоря общо . Първото нещо , което ми хрумва е да ъпдейтнете видео драйверите си . Второто нещо е да намалите резолюцията с която играете (до 800х600 примерно) . Третото е да намалите честотата на опресняване (до 60Hz например) . Двете предходни се променят от "Start --> Control panel --> Display Properties --> Settings (тук е за промяна на резолюцията) |променете също така и color quality на 16 бита , а в CS променете Options --> Video --> Color Quality --> на Highest (16 bit) , САМО АКО не играете в някоя лига където се изисква 32 бита !!! | --> Advanced --> Monitor (тук е за промяна на честота на опресняване)" или от контрол панела на видео картата Ви . Следващото нещо , което може да направите е да влезете в контрол панела на видео картата Ви и да промените следните неща , така :
- anti-aliasing -- сложете го на "use application settings" , по-късно ще ви кажа защо
- adaptive anti-aliasing -- сложете го на "performance" , за най-добра производителност
- anisotropic filtering -- сложете го на "use application settings" , по-късно ще ви кажа защо
- mipmap detail level -- сложете го на "performance" , за най-добра производителност
- deinterlacing -- сложете го на "use automatic deinterlacing" , по-късно ще ви кажа защо
Друго , което може да направите е да изключите Vertical Synchronization . Можете да намерите опцията в таб-а "3D Settings" , в контрол панела на вашата видео карта .
Дотук с настройките на видео картата Ви . Сега да се върнем към командите .. . Мога да ви дам примерен частичен конфиг с команди , със стойности които ще спомогнат за това да ви се подобри играта и да нямате толкова много "лаг" :
cl_dynamiclights 0
cl_himodels 0
cl_shadows 0
cl_weather 0
d_spriteskip 0
gl_cull 1
gl_affinemodels 1
gl_keeptjunctions 0
gl_texsort 0
gl_clear 0
gl_round_down 3
gl_palette_tex 1
gl_lightholes 0
gl_smoothmodels 0
r_decals 0
r_detailtextures 0
r_dynamic 0
r_novis 0
r_traceglow 1
r_wateralpha 1
r_mirroralpha 0
r_bmodelhighfrac 5.0
r_lightmap 0
r_mmx 1
r_norefresh 0
r_shadows 0
max_shells 1
max_smokepuffs 1
precache 1
fastsprites 2
Може също така да използвате “High FPS” skins в комбинация с тези команди по-горе , НО НЕ ВИ ПРЕПОРЪЧВАМ да го правите тъй като това няма да помогне чак толкова много за това да нямате "лаг" , а и има команди със стойности които не са позволени за игра в повечето сървъри !!! По-рано като оправяхме настройките на видео-картата Ви , ви казах че ще Ви кажа защо слагаме определени опции на "use application settings" . Това е така , защото по този начин може да постигнем сравнително по-висока средна стойност на съотношението производителност - качество за всяка една игра , чрез добри настройки от самата нея , без това да попречи на всекидневната ни работа с други приложения .
Има и други случаи в които "лагва" и те са :
- при слабо CPU (процесор) и антивирусна която сканира компютъра Ви по време на игра или каквото и да било друго приложение изискващо твърде много информация да се обработва през определен непрекъснат период от време . Също така наблюдавайте и процесите които работят в background и изключвайте тези за които знаете за какво са и не ви трябват .
- при дърпане на торенти и използване на мениджъри за ъплоуд и даунлоуд БЕЗ ДА СТЕ СЛОЖИЛИ НЯКАКВО ОГРАНИЧЕНИЕ се получава пренатоварване на вашият хард диск .
- при стартиране на прекалено много приложения паметта се натоварва . Гледайте да нямате ПРЕКАЛЕНО много процеси , които да работят в background по време на игра , особенно такива които заемат твърде много RAM .

HarkoMaHu*
Цар на Клавиатурата

Male Zodiac : Leo Брой мнения : 139
Отсенка : 968
Rep : 11
Регистриран на : 13.01.2010
Age : 25
Местожителство : Plovdiv

точки
точки:
44/4  (44/4)

Вижте профила на потребителя http://bginter.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите